Připomenutí 25. výročí přijetí deklarace OSN z roku 1981 - 1981 deklarace

událost - program

Deklarace z roku 1981

Deklarace OSN z roku 1981 o odstranění všech forem nesnášenlivosti a diskriminace založených na náboženství či víře se 25. listopadu 2006 dočká 25. výročí svého vyhlášení. Odborníci poukazují na to, že tato deklarace stanoví „cenný soubor norem, jež lze použít jako měřítko při posuzování dodržování těchto zásad vládami a jako nástroj na podporu úcty a tolerance,“ a že slouží „jako významný krok při vývoji mezinárodních norem řídících oblasti, jichž se týká“. Deklarace však nepředstavuje právně závazný text a porušování jejích zásad v oblasti náboženství a víry jsou i nadále velmi častá a výrazná. Nedávná zpráva zvláštní zpravodajky OSN pro oblast svobody náboženství a víry například uvádí četné případy porušování zásady tolerance náboženství ve 42 státech za posledních osm měsíců.

Deklarace nadále zůstává zásadním nástrojem mezinárodní podpory svobody náboženství a víry, a zejména zásadním nástrojem pro působení zvláštní zpravodajky OSN pro oblast náboženství a víry. Deklarace má ústřední význam pro právní rámec, ve kterém působí zvláštní zpravodajka a další podporovatelé svobody náboženství a víry. Posudky, zda se události nebo vládní opatření prošetřovaná zvláštním zpravodajem OSN mají považovat za neslučitelné s mezinárodními normami svobody náboženství a víry, se do značné míry zakládají na zásadách této deklarace. Mezi další nástroje, které zvláštní zpravodajka uvádí jako důležité pro plnění svého mandátu, patří ustanovení úmluv OSN, jako je ICCPR (Mezinárodní pakt o občanských a politických právech) a ICESCR (Mezinárodní pakt o hospodářských, sociálních a kulturních právech), všeobecná poznámka 22 Výboru pro lidská práva, další úmluvy týkající se lidských práv: ICERD (Mezinárodní úmluva o odstranění všech forem rasové diskriminace), CRC (Mezinárodní úmluva o právech dětí), CEDAW (Mezinárodní úmluva o odstranění všech forem diskriminace žen) a ICRMW (Mezinárodní úmluva o ochraně práv migrujících dělníků), a řada dalších nástrojů, prohlášení a směrnic.

I když každý z těchto nástrojů má významný vliv na ochranu svobody náboženství a víry, nezaměřuje se žádný výhradně na tuto oblast.